Nieuws

Keuzekaart in beeld over vaattoegang

Nefrovisie deelt praktijkvoorbeelden op haar website om kennis te delen. Een van de praktijkvoorbeelden wordt hier uitgelicht.
Om het samen beslissen beter mogelijk te maken is de Keuzekaart in beeld ‘Bloedvat-toegangen voor dialyse’ gemaakt voor patiënten met chronische nierschade die starten met hemodialyse. Deze keuzekaart geeft een overzicht in woord en beeld van mogelijke opties voor vaattoegang bij deze groep patiënten en helpt bij het maken van een weloverwogen keuze.

Wanneer nierpatiënten kiezen voor hemodialyse, volgt daarna nog het belangrijke besluit over het type vaattoegang. Voor veel patiënten is het belangrijk om daarover zelf mee te beslissen. Ze willen de opties kennen en de voor- en nadelen begrijpen die voor hen het belangrijkst zijn. Zo kunnen ze samen met hun arts afwegen welke vaattoegang het beste bij hen past. Naast de medische overwegingen is het belangrijk dat ook hun persoonlijke leven en hun eigen voorkeuren worden meegewogen. Zo voelen patiënten zich beter voorbereid en zijn ze meer tevreden over het keuzeproces.

Dit is aanleiding geweest om de Keuzekaart in beeld over vaattoegang te ontwikkelen. De Keuzekaart in beeld ‘Bloedvat-toegangen voor dialyse’ is gebaseerd op de richtlijn Vaattoegang voor hemodialyse. De Keuzekaart in beeld is gemaakt door de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, Nierpatiënten Vereniging Nederland, Nederlandse Internisten Vereniging, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Radiologie, met ondersteuning van het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten. Thuisarts schreef de teksten.

Op de Keuzekaart in beeld staat de belangrijkste informatie voor de patiënt rond vaattoegangen, omgezet in korte teksten en afbeeldingen. De kaart is begrijpelijk gemaakt voor bijna alle nierpatiënten. Belangrijk, want uit Nederlands onderzoek bleek dat 50% van de mensen met nierfalen beperkte gezondheidsvaardigheden heeft (do Amaral et.al., 2021).

De Keuzekaart in beeld is bedoeld om samen met de patiënt te bespreken. Hoe je dat als zorgverlener het beste doet, staat beschreven in de bijbehorende werkbeschrijving. Je vindt de nieuwe Keuzekaart in beeld ‘Bloedvat-toegangen voor dialyse’ op Thuisarts.nl en Nieren.nl.

Meer weten over deze Keuzekaart in beeld? Kijk ook op de site van de Federatie Medisch Specialisten.

Deze keuzekaart in beeld is ook als praktijkvoorbeeld op onze website gepubliceerd. Bekijk hier meer praktijkvoorbeelden.