Nieuws

Rapportage indicatoren chronische nierschade

Zorginstellingen rapporteren jaarlijks de kwaliteitsindicatoren voor chronische nierschade voor de Transparantiekalender. Deze kwaliteitsindicatoren zijn gezamenlijk vastgesteld door verschillende partijen, waaronder de NVN, NFN en ZN onder voorzitterschap van Nefrovisie. Het aanleveren van deze kwaliteitsgegevens is wettelijk verplicht. De indicatorgegevens zijn openbaar en beschikbaar via zorginzicht.nl. Publicatie van deze informatie heeft tot doel de transparantie over de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Nefrovisie analyseert ieder jaar de door de zorginstellingen aangeleverde indicatoren. Het rapport over 2023 is hier beschikbaar. In dit rapport valt ons het volgende op:

Indicator 2
Nieuw in 2023 was dat de gegevens over de status op de wachtlijst voor niertransplantatie (indicatoren 2d, 2e en 2f) aangeleverd zijn door de NTS, via Nefrovisie. Bij de vergelijking tussen de gegevens die de ziekenhuizen aangeleverd hebben en de gegevens van de NTS zijn opvallend veel verschillen (zie figuur 9 in het rapport). Nefrovisie gaat nader onderzoek doen wat de oorzaak van deze verschillen is.

Indicator 3
Het tijdig aanleggen van een functionerende shunt of PD-katheter (indicator 3), omdat dit voor de meeste patiënten minder complicaties geeft, daalt de laatste jaren ligt. Het is nog onduidelijk of ook voor oudere patiënten een shunt te prefereren is boven een centraal veneuze lijn als vaattoegang voor hemodialyse . Dit is  aanleiding geweest voor wetenschappelijk onderzoek, zoals de OASIS-studie. Dit onderzoek moet uitwijzen welk type vaattoegang voor oudere patiënten het beste is. Met deze kennis kan de indicator op termijn aangescherpt worden.

  Gemiddeld* Mediaan Spreiding
Indicator 2021 2022 2023 2023 2023
3 Dialysetoegang (%) 69 67 65 67 0-100

*De landelijke gemiddelden zijn berekend als niet-gewogen gemiddelden over alle zorginstellingen.

Indicator 6
Het gebruik van PROMs-vragenlijsten bij dialysecentra neemt landelijk toe, maar er is grote variatie tussen dialysecentra (zie figuur 6 in het rapport).

Werkgroep
De indicatorgids chronische nierschade is samengesteld door:

  • Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN)
  • Patiëntenfederatie Nederland
  • Federatie voor Nefrologie (NFN) in afstemming met Nederlandse Internisten Vereniging (NIV)
  • Landelijk Overleg NierTransplantatie (LONT)
  • Federatie Medisch Specialisten Nederlandse (FMS)
  • Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU)
  • Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ)
  • Zorgverzekeraars Nederland (ZN)
  • Nefrovisie (voorzitter)

Downloads
Klik hier om het rapport te bekijken.